Cpap Cihazı ve Bipap Cihazı uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan önemli cihazlardır. Bu yazımızda detaylı olarak Cpap ve Bipap cihazlarına yönelik merak edilen her şeyi anlatmaya çalıştık. Cpap Cihazı Nedir? Cpap ve Bipap arasındaki farklar, hangi durumlarda kullanıldığı, SGK geri ödemesiyle Cpap cihazı alımı, Cpap maskesi, En iyi Cpap maskesi tavsiye ve Cpap cihazı fiyatları gibi konulara değindik.
Yazının içinde cevabını bulamadığınız sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz. Sorularınızı mümkün olan en kısa sürede cevaplıyoruz.
Geliştirilmesi gerektiğini düşündüğünüz noktaları da belirtirseniz, yazımızı güncelleyerek sizlerle paylaşırız.
Bu sayfada neler bulabilirsiniz?
Pap Tedavisi Nedir?
PAP, Positive Airway Pressure yani Pozitif Hava Yolu Basıncı söz diziminin kıslatmasıdır. Pozitif Hava Yolu Basıncı ise; Uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan bir solunum yolu ventilasyon modudur.
Aslında PAP tedavisi, uyku apnesi tanısı konulan hastalar için tasarlanmış standart bir mekanik tedavi biçimidir.
Pap tedavisinde temelde kişi uyurken doktorun belirlediği tedavi basıncında hava üflenir. Bu durum kişinin solunumunu ve uyku kalitesini düzenler. Hava üfleme tedavisini pap cihazları gerçekleştirir.
Uyku Apnesi Tedavisinde Kullanılan Cpap Cihazı Nedir?
Uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan cihazlara Pap cihazları denir. Apap, Cpap ve Bipap gibi çeşitlerini görebilirsiniz.
Genellikle uyku apnesi tedavisinde Cpap cihazı kullanılmaktadır. (Sipap cihazı diye okunur.) Cpap cihazı, Cpap maskesi ile birlikte kullanılır. Cpap cihazı tedavisi bir adet pozitif hava basıncı sağlayan kompresör, bir adet cpap maskesi ve maske ile makineyi birbirine bağlayan bir hortumla sağlanır.
Cpap Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?
Kısaca özet olarak Cpap cihazı yarattığı pozitif hava basıncı ile hastanın uyurken hava yollarını açık tutmasını sağlar. Böylelikle hastanın solunumu durmaz, uykusu bölünmez, hasta horlamaz ve oksijen seviyesi düşmez.
Uyku apnesi rahatsızlığı olan kişiler için bu tedavi yöntemi hayati önem taşımaktadır.
Cpap cihazı kullanmak sadece gece solunumunuzun durmasını engellemez. Rahat bir uyku almış olmanın getirdiği avantajları da hayatınıza katar. Kesintisiz bir uyku uyumak bedeninizin dinlenmesine olanak sağlarken, uykuya bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklarınız da böylelikle ortadan kalkacaktır. Cpap tedavinizi olurken bir yandan da yorgunluk, uykusuzluk, verimsizlik gibi kalitesiz uyku sebebiyle oluşan rahatsızlıkların da azaldığını gözlemleyebilirsiniz.
Cpap Maskesi Nedir?
Uyku apnesi rahatsızlığının tedavisinde kullanılan pap cihazlarında bulunan kompresör, yarattığı pozitif hava basıncını bir maske yardımıyla hastaya iletir. Bu tedavide kullanılan özel maskelere Cpap maskesi denir. Maskelerde genellikle alınlık ve bir de kayış bulunur. Alınlık maskenin hastanın yüzüne tam oturmasını sağlarken, kayışlarla da sabitleme ayarları yapılmaktadır.
Cpap maskelerinin de çeşitleri bulunmaktadır. En çok tercih edilenler aşağıdaki maskelerdir.
Nasal Cpap Maskesi: Yalnızca burnu kapatan, hava basıncının burun yoluyla alınmasını sağlayan maske türü.
Ağız Burun (Full Face) Cpap Maskesi : Hem ağzı hem de burnu içine alan ve çift yönlü olarak hava basıncı gönderen maske türü.
Tam Yüz Cpap Maskesi (Total Face) : Gözleri de içine alan, ağız ve burunla birlikte tüm yüzü kaplayan maske türü.
Bu maske tiplerinin haricinde oral maske ya da çeşitli kanüller de kullanılmaktadır.
Cpap Cihazı Tedavi Eder mi?
Cpap cihazı ile yapılan uyku apnesi tedavisi tıpta en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Dünyada 35 yıldan fazla süredir uyku apnesi tedavisinde pap cihazları kullanılmaktadır.
Uyku apnesi tedavisinde cpap cihazı kullanımı, hem rahat uyku uyumanızı sağlar hem de uykuya bağlı rahatsızlıklarının önüne geçer.
Cpap Rampa Nedir?
Cpap cihazı ilk kullanım esnasında kullanıcılarda alışkanlık kazanana dek rahatsızlık verebilir. Kullanıcıların bu duruma kolay adapte olabilmesi için de geliştirilen cpap cihazlarına ilave özellikler eklenmiştir. Geliştirilen bu özellikler cihazın kullanım konforunu artırmaktadır.
Rampa özelliği de cihaza alışma döneminde kullanıcıların oldukça faydasını gördüklerini belirttikleri bir özelliktir.
Cpap cihazından çıkan havanın kademeli olarak artırıldığı sisteme rampa sistemi denir. Rampa sistemi bazı cihazlarda manuel bazı cihazlarda ise otomatik olarak çalışır. Verilen komuta göre cihaz belli bir süre normalden daha düşük basınç verir, sonrasında yüksek basınca geçer. Böylelikle kullanıcı sürece daha kolay alışır.
Otomatik olarak kullanıcıya göre rampa sistemini ayarlayan akıllı cihazlar, kullanıcı uykuya dalana dek düşük basınç verir. Uykuya daldığınızı tespit ettiğinde ise yüksek basınca döner. Böylelikle rahat bir şekilde uyursunuz. Adaptasyon sürecini de kolay atlatırsınız.
Cpap Cihazını SGK Karşılıyor mu?
Cpap cihazı SGK tarafından karşılanan bir cihazdır. SGK Geri ödemesi ile cihaz nasıl alınır? Bu konuda yazdığımız detaylı yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. SGK katkı payı ile cihaz almak için neler yapmanız gerektiğini yazımızda adım adım anlattık.
Yazıya ulaşmak için Buraya Tıklayın.
Özet olarak CPAP cihazı SGK ödemesi 2020 :
Auto Cpap Cihazı SGK Geri ödemesi 2020 yılı itibariyle 1.404.00 TL’dir. 10 Yıl kullanım süresi vardır.
Bipap S Cihazı: SGK Geri ödemesi 2020 yılı itibariyle 2.214.00 TL’dir. 10 Yıl kullanım süresi vardır.
Bipap ST Cihazı: SGK Geri ödemesi 2020 yılı itibariyle 5.184.00 TL’dir. 10 Yıl kullanım süresi vardır.
Bipap Cihazı Nedir?
Bipap cihazları Cpap cihazının aksine, iki seviyeli olarak pozitif solunum basıncı üretirler. Bu nedenle de Bilevel Cpap olarak bilinirler.
Bipap cihazında nefes alırken ve verirken farklı basınç değerinde hava akımı sağlanabilir. Nefes alırken oluşan basınca Ipap, nefes verirken oluşan basınca ise Epap adı verilmektedir. Buradaki kritik nokta Epap basıncının Ipap basıncından daima küçük olması gerektiğidir. Tedavi yöntemi bu şekildedir.
Bipap Cihazı Ne İşe Yarar?
Bipap cihazı çift yollu hava basıncı vererek hastanın solunumunu düzenlemeye yardımcı olur.
Bibap cihazları, genellikle kronik akciğer rahatsızlıklarının tedavisinde, akut ve kronik solunum yolu yetmezliğinde, astım ya da koah gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu tarz cihazlar vücutta kana daha fazla oksijen girişini sağlar. Uyku apnesinin tedavisinde de kullanılan hem evde hem de hastanede kullanmaya uygun olarak tasarlanmış cihazlardır.
Bipap Kimlere Uygulanır?
Bipap cihazı ile tedavi, uyku apnesi, koah ya da diğer kronik solunum yolu, akciğer rahatsızlığı olan hastaların tedavisinde kullanılır.
Genelde kendi başına solunum ihtiyacını karşılayamayan kişilere doktor tarafından tavsiye edilmektedir.
Hastanın durumuna göre hangi cihazın kullanılacağı hekim tarafından reçete edilir.
Bipap Cihazının Çeşitleri Nelerdir?
Temelde farklı modlara sahip Bipap cihazları bulunmaktadır. Cihazın işlevi aynı olmakla birlikte modlar değişkenlik gösterir.
Bipap S, Bipap ST, Bipap T, Bipap ASV ve Bipap AVAPS Cihazı
Bipap S: Doğal solunum yapan hastaların kullandığı, cihazın çalışması için hastanın cihazı tetiklemesi gerektiği durumları ifade eder.
Bipap ST: Hasta tarafından tetiklenmediğinde cihazın çalışma prensibine göre önceden belirlenen solunum örneklemesine göre cihaz devreye girer ve çalışmaya devam eder.
Bipap T: Zamanlayıcı ile önceden belirlenen solunum sayısına göre cihaz çalışır.
Bipap AVAPS: Otomatik hacim garantili basınç desteği. Hastanın ihtiyacına göre basıncı artırır ya da azaltır. Hastanın aldığı her solukta bazı hesaplamalar yaparak uygun basınçta havayı hastaya verir. Avaps özellikli Bipap cihazları sabit bir volüm desteği sağlamak için kullanılır.
Bİpap ASV: Bipap Auto SV gibi isimlerle de bilinir. Bu moddaki cihazlar hastanın değişkenlik gösteren basınç ihtiyacını sürekli ayarlama yaparak minimumda tutmak suretiyle tedavi eder. Genellikle birleşik uyku apnesi problemlerinde kullanılır.
Bipap Cihazını SGK Karşılıyor mu?
Evet, SGK hem Bipap hem de Cpap cihazına katkı payı ile destek olmaktadır.
Bu konuyla ilgili detaylı bilgi almak için SGK ‘dan Katkı Payıyla Cihaz Almak konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
Yazımızın detaylarında SGK cihaz geri ödeme süreci, başvurulması gereken yerler, gerekli belgeler, hangi cihaza ne kadar katkı payı ödendiği gibi bilgileri bulabilirsiniz.
Böylece SGK bipap cihazını karşılıyor mu, SGK’dan raporla nasıl cihaz alınır gibi sorularınıza da cevap bulabilirsiniz.
Uyku Apnesi Cpap Cihazı Fiyatları
Cpap cihazlarının fiyatları moduna, markasına ve menşeine göre değişkenlik göstermektedir.
Temel olarak 2.500 TL’den başlayan bir fiyat skalası bulunmaktadır. Fiyatlama size reçete edilen cihazın moduna göre belirlenir.
Cpap cihazları SGK desteğiyle alınabilen cihazlardır. Cihazınızı devlet desteği ile alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Uyku apnesi Cpap Cihazı, Bipap cihazı fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayın. Bize danışmadan medikal cihaz almamanızı tavsiye ederiz.
Tüm uyku apnesi tedavi cihazlarına ve cihaz özelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.
En İyi Uyku Apnesi Cihazı
En iyi uyku apnesi cihazı kullanıcının tedavisine destek olan, konfor sağlayan cihazdır. Kendinize en uygun uyku apnesi cihazını bulmak için öncelikle doktorunuzun reçete ettiği modda cihazların markalarını araştırmanızı öneririz.
Piyasada her modda farklı markalarda kaliteli ürünler bulunmaktadır. En iyi uyku apnesi cihazının kullanıcının konforu ve tedavisi ile ilgili olduğu unutulmamalıdır.
Piyasada en çok tercih edilen uyku apnesi Cpap Bipap cihazı markaları şöyledir: Philips Respironics, Respirox, Plusmed, Sleep One, Yel, Resmed.
Uyku apnesi tedavi cihazlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Cpap Cihazıyla Bipap Cihazı Arasındaki Fark Nedir?
CPAP (Contnous Positive Airway Pressure) BiPAP(Bilevel Positive Airway Pressure) Cihazları uyku apnesi tedavisinde kullanılan, prensipte aynı işleve sahip olan cihazlardır.
Aralarındaki en temel fark ise Cpap cihazı sürekli aynı basınçta hava sağlarken Bipap cihazı farklı basınçlarda hava girişi sağlamaktadır. Bu nedenle Bipap Cihazına Bilevel Cipap denmektedir.
Bipap cihazında nefes alırken (ıpap) aynı, nefes verirken (epap) ayrı basınçta hava akışı sağlanabilmektedir. Cpap cihazında ise böyle bir işlem yapılamaz. Eğer Bipap cihazında nefes alırken ve verirken aynı basınçta akış elde edilmesi için değer girilirse, yani ıpap ve epap değerleri aynı olursa cihaz Cpap cihazı gibi çalışacaktır.
Uyku apnesi tedavisinde kullanılan Cpap ve Bibap cihazları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. Web sitemizden ürünleri inceleyebilir cihazları görmek için randevu alarak mağazamıza gelip görebilirsiniz.
Önemli Not: Cpap Cihazı Nedir? yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Site içerisinde bulunan görsel, yazı ve çeşitli içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez, teşhis ve tedaviye yön vermek için kullanılamaz. Lütfen şikayetlerinizle ilgili hekiminize danışınız.