Bu sayfada neler bulabilirsiniz?
Ventilatör Cihazı ( Solunum Cihazı) Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
Ventilatör Cihazı ( Solunum Cihazı) Nedir?
Solunum cihazlarının, özellikle 2020 yılında yoğun olarak karşı karşıya kaldığımız, Covid 19 salgını sonrasında tedavi amaçlı olarak kullanımıyla birlikte hayatımızdaki yeri ve önemi arttı. Özellikle solunum rahatsızlığına sebep olan korona virüsüne bağlı olarak gerçekleşen, hastanın akciğerine yerleşen virüs, akciğerin enfekte olmasına ve ciğerlerde iltihap artışına sebep olmaktadır. Bu durum ise zatürre hastalığını tetiklemektedir. Bu zatürre tıpta pnömoni olarak adlandırılmaktadır.
Pnömani dolayısıyla hastanın akciğerlerini kullanım kapasitesinde azalmalar gözlemlenmektedir. Bu noktada devreye giren solunum cihazı, medikal adı ile ventilatör cihazı, yapay bir akciğer görevi görerek, hastaya solunum takviyesi yaparak destek olur.
Ventilatör cihazı, halk arasında solunum cihazı olarak bilinmektedir. Bazı yerlerde respiratör olarak da karşınıza çıkabilir. İki söylem de solunum cihazını ifade etmektedir.
Bu yazımızda sizinle ventilatör cihazı nedir, ne işe yarar, hangi amaçla kullanılır gibi temel soruların cevaplarını paylaşacağız. Bunun yanı sıra ventilatör hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını da bulabileceksiniz.
Ventilatör Cihazı ( Solunum Cihazı) Nedir?
Bilinen adı ile solunum cihazı yani ventilatör cihazı, kendi başına solunum yapamayan hastaların tedavilerinde kullanılan, aslında yapay bir akciğerin görevini, yerine getiren solunum makinesidir.
Ventilatör Cihazı ( Solunum Cihazı ) Ne İşe Yarar?
Ventilatör yani solunum cihazı genellikle kronik solunum yetmezliği tedavilerinde ve bazı göğüs hastalıklarında kullanılan bir cihazdır. bu cihazın temel işlevi, insan hayatında önemli bir yer tutan solunumun sağlanmasını desteklemektir. Akciğerlerin görevini yapamadığı durumlarda kimi zaman bir maske yoluyla kimi zaman da doğrudan akciğerlere oksijen pompalayarak hastanın solunum yapması sağlanmış olur. Yani ventilatör cihazı hastanın solunum yapması işine yarar.
Ventilasyon Ne Demektir?
Ventilasyon kelimesi dilimize İngilizceden ventilation kelimesinden bire bir olarak geçmiştir. Kelime anlamı havalandırma anlamına gelmektedir. Aynı kökten ventilatör kelimesi de vantilatör kelimesinin çevirisidir. Anlam ve kök olarak “hava sağlama, havalandırma” demek yanlış olmayacaktır.
Ventilatör Cihazı Çeşitleri Nelerdir? – Solunum Cihazı Çeşitleri Nelerdir?
Teknik olarak bir sınıflandırma yapacak olursak 2 tip ventilasyon çeşidi bulunmaktadır.
İlk yöntem Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyondur. Bu yöntemde herhangi bir cerrahi işleme gereksinim duyulmaksızın maske yardımıyla ventilasyon işlemi yapılır.
İkinci yöntem ise İnzaviv Mekanik Ventilasyon yöntemidir. Bu yöntemde ise cerrahi müdahale ile doğrudan akciğerlere ventilasyon işlemi uygulanır.
Daha detaylı olarak aşağıda anlatacağız.
Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?
Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyon, durumu ağır olmayan hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Genellikle bir maske yardımıyla, hastayı oksijen destekli solunum cihazına bağlayarak uygulanır. Acil servislerde, yoğun bakım ünitelerinde kullanılan bir yöntemdir. Bazı durumlarda evlerde yoğun bakım ortamı sağlanırsa, bu şekilde kullanımı da uygundur.
Genelde bu yöntemde hasta akciğerlerini kullanabilecek şekilde nefes alıp vermektedir. Bilinci açıktır.
Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyon yönteminde tercih edilen cihazlar farklı solunum rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılabilen cihazlardır. Örneğin uyku apnesi sendromları ya da koah gibi hastalıkların tedavisi için kullanılmakta olan Cpap, Bipap, Bipap S, Avaps, ya da ASV cihazları bu yöntemde de ventilasyon amacıyla kullanılabilmektedir.
Bu cihazlar sayesinde, hastanın solunum probleminin giderilmesi desteklenirken, vücuttaki oksijen oranı da ideal seviyeye çekilir.
Pap tedavisi için kullanılan bu cihazlar çeşitli maskelerle birlikte kullanılır. Hastanın durumuna göre belirlenecek maske çeşidi, uygun bedende temin edilerek hastaya takılabilir.
Maske çeşitleri kısaca şöyledir.
- Kanül
- Nasal Maske
- Oral-Nasal Maske
- Oral Maske
- Tüm Yüz Maske
- Burun Yastıkçıklı Maske
İnvaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?
Cerrahi bir müdahale yardımıyla hastaya ventilasyon işlemi uygulanmasına invaziv Mekanik Ventilasyon yöntemi denir. Bu yöntem entübe edilmiş hastalarda, ambulanslarda, genellikle yoğun bakım ünitelerinde kullanılmaktadır. Uygun cihazın temin edilmesi yöntemiyle artık evlerde de uygulanabilen bir yöntemdir. Entübe edilen hastanın akciğerlerine kadar inen bir hortum ile yol açılmaktadır. Bu işleme trakeostomi işlemi denir. Bu yol vasıtasıyla entübasyon işlemi yapılır.
Genellikle ağır solunum yetmezliği çeken, akciğerlerin gerekli fonksiyonlarını yerine getiremediği durumlarda, ağır hastalarda kullanılan bir yöntemdir. Hastanın bilinci kapalıdır.
Bu yöntemde Mekanik Ventilatör cihazı kullanılmaktadır. Cihazın ilgili ayarlamaları hekimler tarafından yapılmaktadır. Bu ayarlamalar kişiye özel olarak tespit edilmektedir ve hayati öneme sahiptir.
Bu yöntemde hasta, bir uzman tarafından belli aralıklarla kontrol edilmektedir. Yapay bir akciğer gibi çalışan ventilasyon cihazı, akciğerlerin yapamadığı görevi yerine getirir.
İhtiyaç duyulan durumlarda ventilasyon cihazına nebulizatör cihazı da bağlanabilmektedir. Böylece hem hastaya verilen hava nemlendirilmiş olur hem de buharlaştırma yöntemi ile hastaya verilmesi gereken ilaçlar verilebilmektedir.
invaziv Mekanik Ventilasyon yönteminde kullanılan cihazlar farklı fonksiyonlara ve özelliklere sahiptir. Yeni doğan, çocuk ve yetişkin hasta kullanımına göre özelleştirilebilen bu cihazların solunum kapasiteleri ve modları birbirlerinden farklı olabilmektedir.
Acil servislerde ya da ambulanslarda kullanılan mekanik ventilatörler ise geçici olarak kullanılmak üzere tasarlanmış, kolay taşınabilir, mobil ve acil durumlarda maske yardımıyla kullanılabilen cihazlardır. Bu cihazlar hem invaziv hem de non-invaziv olarak kullanılabilmektedirler.
İnvaziv Mekanik Ventilatör çeşitleri aşağıdaki gibidir.
- El Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı
- Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı
- Klinik Mekanik Ventilatör Cihazı
- Transport Mekanik Ventilatör Cihazı
- Yoğun Bakım Mekanik Ventilatör Cihazı
Ev Tipi Mekanik Ventilatör
Ev tipi mekanik ventilatör cihazları genellikle yoğun bakım sürecinden sonra evde bakımına devam edilen hastaların tedavisinde kullanılır. Evde yaratılan yoğun bakım ortamına adapte edilen cihazlar kullanılırken, hastanın yanında sürekli sağlık personeli bulunmayacaksa çok dikkatli kullanılmalıdır.
Aynı şekilde cihazların bakımı ve temizliği yapılırken de gereken özen gösterilmelidir.
Evde kullanılan ventilatör cihazlarına ihtiyaç duyulursa oksijen takviyesi sağlaması için oksijen konsantratörü de entegre edilebilmektedir.
Hastane Tipi Ventilatör
Hastane tipi ventilatör cihazları, genellikle yoğun bakım ünitelerinde kullanılan nöroloji, acil servis gibi ünitelerde kullanılan ventilatör cihazlarıdır.
Ambulanslarda kullanılan modeller genellikle maske ile de ventilasyon sağlayan çoğunlukla da mobil olan, kolay taşınabilen cihazlardır.
Ventilatör cihazınızı Medikal Ürün satışı yapan Medikal Ürün Merkezi’nden temin edebilirsiniz.
Maltepe Medikal Ürünler
Medikal Ürün Merkezi
Telefon: 0216 396 99 96
Whatsapp: 0554 493 43 43
E Posta: destek@medikalurunmerkezi.com
Web Sitesi: medikalurunmerkezi.com
Adres: Fındıklı Mahallesi, Gazi Mustafa Kemal Caddesi No: 180/A Maltepe-İstanbul